Miód, mleko i cisza. Ziemia kluczborsko-oleska chce przyciągnąć turystów

14 godzin temu
Zdjęcie: Konferencja „Jak rozwijać współczesną turystykę na Ziemi Kluczborsko-Oleskiej w kontekście zrównoważonego rozwoju? [fot. Witold Wośtak]


Rozwój turystyki na ziemi kluczborsko-oleskiej to temat konferencji naukowej w Kluczborku.

Zaproszeni naukowcy oraz samorządowcy mówili między innymi o rozwoju agroturystyki, odpowiednio dobranej promocji czy wykorzystywaniu lokalnego potencjału. Maria Żurek, prezes Kluczborsko-Oleskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej, mówi o miodzie oraz mleku jako flagowych produktach.- Mam nadzieję, iż właśnie ta konferencja będzie inspiracją oraz impulsem do dalszego rozwoju agroturystyki i turystyki wiejskiej. Liczę również, iż będzie to robione w sposób świadomy, zrównoważony i odpowiadający na wyzwania dzisiejszego świata.Prof. Agnieszka Niezgoda z Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu omawiała turystykę zrównoważoną, w której zawiera się aspekt ekologiczny, ekonomiczny i społeczny.- o ile weźmiemy pod uwagę region kluczborsko-oleski, tutaj mamy ciszę, spokój i położenie z daleka od masowych szlaków turystycznych. To może być atutem, ponieważ znajdą się turyści, którzy chcą właśnie takiej ciszy…
Idź do oryginalnego materiału