Od truskawki do kobiałki. Hiszpanie robią bioopakowania z odpadów owocowych

4 godzin temu

Hiszpańscy naukowcy opracowują nową technologię, która pozwoli wyeliminować część opakowań z tworzyw sztucznych i zastąpić je przyjazną środowisku alternatywą wykonaną na bazie odpadów z truskawek i innych gwałtownie psujących się owoców.

Instituto de Ciencia de Materiales de Madrid (ICMM) oraz Instituto de Catálisis y Petroquímica (ICP) opracowują innowacyjną metodę, pozwalającą wykorzystać pozostałości po gwałtownie psujących się owocach do wyprodukowania tworzywa, z którego powstaną później opakowania dla nowych partii truskawek. Projekt o nazwie „Ekosystem” to idealny przykład gospodarki o o obiegu zamkniętym, w której, podobnie jak w ekosystemie, nic nie może pozostać niewykorzystane.

82% z nas chce kupować produkty w eko opakowaniach

Bioopakowania zamiast plastiku

Autorzy projektu pracują także nad możliwością ponownego wykorzystania bioopakowań, po tym, jak spakowane do nich truskawki trafią do klientów. Na każdym etapie prac mają być stosowane innowacyjne i zrównoważone technologie, działające w oparciu o biorafinację, mechanochemię i białą biotechnologię.

ICP będzie będzie odbierał odpady z truskawek i będzie odpowiedzialny za biorafinację. Na kolejnym etapie pracy część surowców dotrze do ICMM, który ma wytwarzać bioopakowania przy użyciu szybkiej i nieenergochłonnej technologii. Instytut będzie również pracować nad stworzeniem nowego rodzaju podkładki do pakowania truskawek. Ma być antybakteryjna i redukować ilość etylenu wytwarzanego przez dojrzewające owoce.

Projekt jest prowadzony przez hiszpańską fundację Funditec i otrzymał dofinansowanie w wysokości 4 milionów euro.

Zielona Gmina. Czytaj za darmo w internecie!

zdjęcie: freepik

Idź do oryginalnego materiału